Блог » Ако можеш – Част 6

Ако можеш – Част 6

Препятствие номер четири (с извинение към Уолт Кели, авторът на карикатурите Пого): Срещнахме врага и това сме ние.

Както вече сте се досетили, лицето, което с най-голяма вероятност ще провали доходността на портфейла ви, сте самите вие. Превъзходен пример как точно става това може да се намери в броя на Уол стрийт джърнъл от 29 март 2013 г. Репортерът Джонатан Ченг описва приятно, привлекателно семейство лекари – Люси Уайт и Марк Вила. Джонатан Ченг пише:

“Усещайки внезапния удар [на глобалната финансова криза] те се отърваха от акциите и депозираха останалите си пари в банка. Тази седмица, когато индексите Доу Джонс и Стандард и Пуърс 500 достигнаха нови висоти, г-жа Уайт и съпругът й наеха финансов консултант и се гмурнаха обратно на пазара. “Това, което наклони везните на решението ни беше, че гледахме как парите ни в банката не правят нищо, докато Стандард и Пуърс 500 растеше”, каза госпожа Уайт, 39-годишна, дерматолог в Хюстън. “Просто не искахме да стоим отстрани и да гледаме.”

Този разказ е много показателен за това, как човешката природа може да изкара от релси и най-добре конструирания портфейл.

За да разберем как точно се случват нещата, трябва да разгледаме основите на човешката еволюция. Най-големите рискове за съществуването на човечеството сред природата са атаките на хищници или други човешки същества и способността да реагираш бързо и инстинктивно е особено ценна за оцеляването. В хода на напредъка на човечеството от аграрно към индустриално и постиндустриално общество и с подобряването на здравословното състояние и увеличаване продължителността на живота, оцеляването и качеството на живот започват да зависят от прехода към дългосрочни решения с хоризонт от няколко десетилетия.

Инвестирането, разбира се, е въпрос на дългосрочно планиране, а това е способност, с която нашият Творец определено не ни е надарил. Почти моменталните емоционални реакции, които са ни служили толкова добре в праисторическите савани на Африка, се оказват фатални в сферата на финансите, както показва склонността да се купува скъпо и да се продава евтино, пример за което са г-жа Уайт и съпругът й Вила.

И това е само за начало. Оказва се, че човешката природа е практически цяла тенджера пълна с патологични начини на поведение. Хората проявяват тенденция към комична свръхсамоувереност. Например, около 80 % от нас вярваме, че шофьорските ни умения са над средните, нещо, което е логически невъзможно. (По този показател мъжете са доста по-зле и затова, по-лоши инвеститори от жените.) Проявяваме тенденция да екстраполираме неотдавнашното минало до безкрайност в бъдещето; през 70-те години инвеститорите си мислеха, че инфлацията никога няма да бъде укротена, докато днес, мнозина смятат, че тя никога няма да се появи отново. Първата гледна точка беше опровергана в течение на няколко години, а втората – вероятно ще бъде опровергана скоро. Както пазара на биковете, така и пазара на мечките изглежда заживяват свой собствен живот в нашето съзнание.

Най-важната ни слабост е, че сме “примати, търсещи десени” (повтарящи се мотиви и шарки), които намират зависимости, там където такива няма. Деветдесет и пет процента от това, което става с сферата на финансите е случаен шум и въпреки това, инвеститорите често се самонавиват, че виждат повтарящи се мотиви в поведението на пазарите.

Професорите по статистика използват следната класическа демонстрация в уводните си курсове: преди да напусне стаята, професорът поставя задача на всички студенти, с изключение на един, да запишат резултатите от 30 подхвърляния на монета. Студентът, който получава друга задача, е избран от класа, без знанието на професора. От него се иска да симулира подхвърлянето на монета на лист хартия (да запише резултатите, които си представя, че би получил при подхвърляне на монета).

Когато се връща в класната стая, професорът много бързо успява да разпознае кой от студентите е симулирал подхвърляне на монета. Как? Записите на този студент почти никога не съдържат четири или повече последователни резулати ези или тура. Работата е там, че смятаме четири последователни еднакви резултата за неслучаен профил,  докато на практика те са правило, а не изключение в случайните последователности. Участниците на фондовите пазари често правят тази грешка. Финансите дори познават изцяло фалшив раздел, известен като “технически анализ”, посветен на откриването на повторяеми мотиви в случайните финансови данни.

Вашето домашно за четене в този раздел е един чудесен сладкиш: “Парите и мозъкът ви” от пишещият за Уол Стрийт Джърнъл Джейсън Зуейг. Мога да ви обещая, че книгата ще ви достави огромно удоволствие и ако Джейсън не успее да ви спаси от самите вас, никой друг няма да успее. 

Your Money and Your Brain: How the New Science of Neuroeconomics Can Help Make You Rich – 2008

by Jason Zweig  (Author)