Блог » Ако можеш – част I

Ако можеш – част I

или

Как младите могат да забогатеят бавно

от д-р Уилям Дж. Бърнстийн

превод: Любомир Христов, ChFC

Част I

Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че има интвестиционна стратегия, която дори седем годишно дете може да разбере, за изпълнението на която ще са ви необходими по 15 минути усилия годишно, в дългосрочен план ще надхвърли доходността, която могат да изкарат 90 процента от професионалните портфолио мениджъри и, с времето, може да ви направи милионери?

Е, добре, вярно е и ето за какво става дума: На 25 годишна възраст започвате да спестявате 15 % от заплатата си [в самостоятелно структуриран и управляван портфейл]. Инвестирате еднакви суми от тези 15% в три различни типа взаимни фондове [или БТФ – борсово търгувани фондове]:
* [Индексен фонд, следващ представянето на всички акции в еврозоната;
* Индексен фонд, следващ световния пазар на акциите (без тези от страните на еврозоната);
* Индесен фонд, следващ целия пазар на еврооблигации]

С времето трите фонда ще растат с различен темп, така че веднъж годишно ще ребалансирате като променяте наличностите по тези фондове така, че отново да станат равни. (Това са петнадесетте минути годишно, ако предположим, че следвате автоматичен план за спестяване).

Това е всичко. АКО можете да следвате тази проста рецепта в течение на трудовата си кариера, вие почти сигурно ще имате по-добър резултат от този на повечето професионални инвеститори. И, което е по-важно, вие вероятно ще натрупате достатъчно спестявания за да се пенсионирате в удобство.

НО ПАК ЩЕ СЕ ПРЕЦАКАТЕ

Повечето младежи вярват, че когато им дойде времето, за тях няма да има [държавна пенсия от НОИ (Националния Осигурителен Институт)] и това е една от основните причини, поради която, няма [да разполагат дори с повече от скромните пенсии на своите родители]. Бъдете сигурни, обаче, че държавната пенсия все още ще е на разположение, когато се пенсионирате, макар и, вероятно, в намален размер.

Истинската причина, поради която ще бъдете бедни на старост не е, [ниската държавна пенсия. Тя по дефиниция е предназначена да осигури само един минимален доход, който по определение не е достатъчен за да поддържате стандарта на живот, на който сте свикнали преди пенсиониране]. Има само един човек, който може да запълни пропастта [между държавната и необходимата ви пенсия]. Има само един човек, който може да запълни пропастта [между държавната и необходимата ви пенсия]. И това сте вие. Освен ако не действате целенасочено и енергично, възможностите за вашите “златни години” може да бъдат ограничени между това да се преместите да живеете при децата си или да се подслоните под някой мост, когато вали.

Нещо повече, най-важната дума в цялата тази брошура е думата

“АКО”

във фразата “ако можете да следвате тази проста рецепта”, защото, знаете ли, това е едно много, много голямо АКО. На пръв поглед последователно спестяване [и инвестиране] на 15 % от дохода ви в три индексни фонда изглежда лесно. Да кажем, обаче, че можете да си осигурите комфорт и успешно да се пенсионирате [с инвестиране в три индексни фонда], е все едно да кажем, че можете да отслабнете и да се поддържате във форма като ядете по-малко и правите повече упражнения. Хората надебеляват, защото предпочитат пица пред пресни плодове и зеленчуци и по-скоро биха гледали мача в неделя следобяд, отколкото да отидат в залата за гимнастика или да тичат няколко километра. (Зная, тъй като съм много по-успешен в инвестирането, отколкото в диетите и спортуването).

По времето на родителите ви традиционният пенсионен план [в САЩ – корпоративен пенсионнен с дефиниран размер на пенсията, определяна обикновено като процент от последната заплата] се грижеше за тежката работа и дисциплината на спестяване и инвестиране, но днес, когато го няма, тази отговорност пада на вашите плещи. На практика традиционният пенсионен план беше инвестиционен фитнес център, който принудително ограничаваше поглъщаните калории и караше работниците да тичат по пет километра на ден. Жалко, че освен за най-щастливите сред наетите като корпоративните изпълнителни директори и военните [в САЩ], тези пенсионни планове са на изчезване.

Лоши неща се случват редовно на хората, които се опитват самостоятелно да спестяват и инвестират за собствената си пенсия, и ако искате да успеете, трябва да ги избягвате. По-точно лошите неща, или, ако предпочитате, препятствията, които трябва да преодолеете, ако искате да успеете, са пет.

[за препятствията пред индивидуалния инвеститор, четете от 31.1.2015]