Блог » Препятствие номер пет: Финансовата индустрия иска да ви направи бедни и глупави

Препятствие номер пет: Финансовата индустрия иска да ви направи бедни и глупави

Тъжно е, но е вярно: Когато сте прочели книгите, препоръчани за прескачане на предишните четири бариери, ще знаете повече за финансите от средно взетия брокер или инвестиционен консултант. Трябва да избягвате срещи с тях, тъй като тяхната основна цел е да прехвърлят вашето богатство в собствения си джоб. Този съвет е приложим и към повечето дружества, управляващи взаимни фондове поради споменатите по-горе причини: те съществуват за да правят печалба за собствениците си, не за вас.

Благоразумният инвеститор третира почти целия терен на финансовата индустрия като среда за градска партизанска война. На всяка цена трябва да се избягват: всички брокери на ценни книжа или инвестиционни посредници, предлагащи пълно обслужване, всички периодични инвестиционни бюлетини, всеки инвестиционен консултант, който предлага покупки на акции на отделни компании. Повечето управляващи дружества изхвърлят повече токсични отпадъци в инвестиционната среда, отколкото някоя рафинерия в страна от третия свят. Повечето инвестиционни консултанти не са в състояние да инвестират собствените си средства в своя полза.

Брокерите и инвестиционните консултанти може и да изглеждат професионалисти с умения, но не се оставяйте да ви заблуждават. Лекарите, адвокатите и счетоводителите имат еквивалента на магистърска степен и е трябвало да учат с години и да вземат тежки изпити, докато от вашия брокер не се изисква и гимназиално образование [в САЩ]. Освен това хората не отиват да работят във финансовата сфера със същите мотиви, с които ги привличат социалните дейности, държавната служба или първоначалното образование.

Защо обществото не е защитено от злоупотреби в инвестиционната сфера по начина, по който е защитено в областта на медицината и зъболекарството, счетоводството или юриспруденцията? Причината за това е че споменатите четири професии са строго регулирани и практикуващите ги могат да се отклонят от стандартните процедури само ако поемат сериозен риск за собствения си житейски стандарт. Ако лекар не може да диагностицира и лекува с антибиотици повече от един или два случая на очевидна бактериална пневмония, лицензът му да практикува ще бъде отнет веднага. Същото важи и за счетоводителя или адвоката, който редовно пада под приетите стандарти на съответната практика.

Посланието на предходните страници не може да бъде изразено по-ясно: не се приближавайте до брокер или инвестиционен посредник, по-скоро рано, отколкото късно ще бъдете остригани. Малко известен факт е, че брокерите не дължат на клиентите си това, което е известно като “грижа за доверителя” (fiduciary duty) – задължението, което повечето други професионалисти имат да поставят интересите на своите клиенти над своите собствени [българското търговско право не познава този стандарт на дължима грижа, който е по-висок от “грижата на добрия търговец”]. Без този стандарт на дължима грижа, защитата ви от некомпетентността и непочтеността на брокера ви ще е слаба, освен при отявлена измама или крещящо неподходяща инвестиция.

Избягването на брокерите (и инвестиционните консултанти, които за разлика от брокерите, дължат на клиентите си “грижа за доверителя” -[в САЩ]) е по-трудно, отколкото изглежда, тъй като това често е вашият съквартирант от университетското общежитие, зет, снаха, приятел, с който играете тенис в неделя и пр. Най-добрият начин да решите този проблем е като бързо и умело смените темата на разговора, когато тези ваши познати повдигнат въпроса за вашите финанси, а ако нямате нищо против лека форма на нечестност, да им отвърнете, че не се интересувате от управление на пари.

Както и да решите да се справяте с подобни ситуации, предварително подготвен подход за отклоняване разговори за парите ви от страна на познати и приятели, е съществено житейско умение за оцеляване.

Теренът, на който действат взаимните фондове е само малко по-малко враждебен, но тъй като се характеризира с по-голяма прозрачност и правна защита, от Закона за инвестиционните компании от 1940 г. [в САЩ], ви предлага поне теоретична възможност, при условие, че направите сериозни усилия, да запазите богатството си.

Все пак, не всичко в индустрията на взаимните фондове е наред. Тъй като приходите на управляващите дружества са пропорционални на активите под управление, те се фокусират главно върху това да увеличават размера на фондовете, които управляват, а не върху доходността на вашия фонд. Добрата новина е, че връзката между размер и доходност е много по-голяма при взаимния фонд, отколкото при брокерска сметка. Тъй като фондовете отчитат редовно доходността и таксите, и тъй всеки ден можете да продадете дяловете си, възможностите за измами са по-малко.

Въпреки това, трябва да сте изклюително внимателни с взаимните фондове. С изключение на групата Vanguard [в САЩ] един взаимен фонд или инвестиционен посредник има двама различни господари: клиентите, които купуват взаимни фондове или акции и облигации в брокерска сметка и акционерите, които притежават самата брокерска компания или управляващо дружество. Целта на всяка компания е да максимизира печалбата за акционерите – реалните си собственици – за сметка на своите клиенти – т.е. за ваша сметка. И ако си мислите, че вашите интереси са същите като тези на управляващото дружество или инвестиционния посредник, а именно колкото е възможно по-висока доходност на инвестицията ви, то помислете още един път. Докато се усетите как точно ви стриже, дружеството ще е направило повече пари от неоправдано високи такси за управление, отколкото би могло да направи от по-висока доходност, която идва от по-ниски такси. (С други думи, ако едно управляващо дружество повиши таксите си за управление от 1.0 % на 1.5 %, печалбата му се е покачила с 50 %, но вие вероятно няма да забележите намалялата доходност на портфейла си в течение на много години, ако въобще я забележите). Същата логика, умножена няколко пъти, се отнася до инвестиционните посредници и брокерите, които са добре обучени, но в това да продават, а не по финанси.

Да обобщим, вие сте в схватка на живот и смърт с финансовата индустрия. Всеки лев от такси и разходи, които й плащате, идва непосредствено от джоба ви. (Трябва да си давате сметка, че често плащате много повече такси на взаимния фонд от “таксата управление”, която е отпечатана в проспекта или годишния отчет на фонда. “Транзакционните разходи”, т.е. неблагоприятните ценови промени, резултат на купуването и продаването на милиони акции, се отчисляват пряко от активите на фонда и често са по-големи от таксата за управление). Действайте така, сякаш всеки брокер, застрахователен агент, продавач на взаимни фондове и инвестиционен консултант, с когото се срещате, е закоравял престъпник и се придържайте към индексни фондове с ниски разходи. Така ще бъдете добре.

А сега, добрата новина: вече сте си написали, по точно – прочели, домашното си за този раздел. То е същото като това за втория раздел,  “Здравия разум за взаимните фондове” от Джак Богъл. Така почти сте приключили със списъка от книги за четене.