Блог » Ако можеш – Част 2

Ако можеш – Част 2

или Как младите могат да забогатеят бавно

Лоши неща се случват редовно на хората, които се опитват самостоятелно да спестяват и инвестират за собствената си пенсия, и ако искате да успеете, трябва да ги избягвате. По-точно лошите неща, или, ако предпочитате, препятствията, които трябва да преодолеете, ако искате да успеете, са пет.

Първо препятствие: Хората харчат твърде много. Решават, че имат нужда от най-новия ай фон, най-модните дрехи, последния модел кола или почивка в Канкун. Да речем, че печелите по 12 000 лв. на година. Петнадесет процента от тях се равняват на 1 800 лв. или по 150 лв. на месец. В днешно време това е болезнено тънка възглавница на спестяване, която може да бъде спукана ако се навържат няколко, на пръв поглед невинни разхода, всеки от които може да намали спестяванията ви със сто или повече лева на месец: скъпо кафе всеки ден, кабелна телевизия с излишно много програми, наем или заем за малко по-скъп от необходимото апартамент, нова рокля или маркови маратонки, от които в действителност нямате належаща нужда, една вечеря повече в ресторант и месечен план от мобилен оператор, без който, ако се наложи, не само че можете, но и бихте били по-ефективни. Живот без тези дребни удоволствия може да изглежда спартански, но е несравнимо по-добър от това да сте стар и беден, което ви очаква, ако не можете да спестявате.

Да приемем, че можете да спестявате достатъчно. Това далеч не решава въпроса. Имате да прескочите още четири препятствия.

Второ препятствие: Нужно е добре да разбирате за какво се отнасят финансите. Опитите да спестявате и инвестирате без работно познание за теорията и практиката на финансите е като да се учите да летите без да познавате основите на аеродинамиката, двигателите, метеорологията и управлението на рисковете при въздухоплаване. Възможно е, но не го препоръчвам. Не намеквам, че трябва да вземете магистърска степен, нито дори да прочетете дебел, скучен учебник по финанси. Същността на научните финанси е фактически забележително проста и, ако знаете къде да я търсите, може да бъде изучена доста лесно. (Бъдете спокойни, ще ви покажа точно къде да я намерите).

Трето препятствие: Изучаване основите на историята на финансите и пазарите. Това не е точно същото като второто препятствие. Ако изучаването на теорията и практиката на финансите е подобно на изучаване на въздухоплаването, то изучаване на историята на инвестирането е подобно на четене на докладите за самолетни катастрофи – нещо, което всеки отговорен пилот прави. Новият инвеститор, обикновено е дезориентиран и объркан от пазарните турбуленции и икономическите кризи, които често ги предизвикват. Така е защото той или тя не си дава сметка, че всъщност няма нищо ново под инвестиционното слънце. Според един цитат, често неправилно приписван на Марк Твен, “не че историята се повтаря, но се римува”. Това се отнася с пълна сила и за финансите. Ако не познавате терена, със сигурност ще се загубите. Обратно, няма нищо вдъхващо повече увереност от това да можете да си кажете: “Този филм съм го гледал вече (или поне съм чел сценария) и зная как завършва.”

Четвърто препятствие: Да преодолеете най-големия си враг – образът в огледалото – е почти непосилна задача. Познай себе си. Човешките същества просто не са устроени така, че да управляват дългосрочни рискове. В течение на стотици хиляди години човешка и стотици милиони години животинска еволюция, ние сме се развили така, че да мислим за риска като за краткосрочно явление, за съсъка на змията или светкавичното преминаване на черно-жълти ивици в периферията на зрението ни. Определено не сме устроени да мислим за финансовия риск в подходящия му времеви хоризонт, който е няколко десетилетия. Трябва да знаете, че от време на време ще загубите значителна сума пари на фондовия пазар, но това, обикновено, са краткосрочни събития – финансовият еквивалент на змия или тигър. Реалният риск, пред който сте изправени е, че може да бъдете премазани от финансовия слон на съвременния живот, а именно да се провалите в поддържането на стриктна, дългосрочна дисциплина на спестяване и инвестиране.

Пето препятствие: Като инвеститор, трябва да познаване зверовете, населяващи съвременната финансова индустрия. Те са много талантливи хамелеони: не изглеждат като зверове, а много често се появяват под прикритието на братовчед или стар приятел от университета. Освен това, те са самозаблуждаващи се зверове. Повечето “финансови професионалисти” дори не си дават сметка, че са морално осакатени, тъй като за да функционират, те трябва да се самозаблуждават с приказката за това как те наистина помагат на клиентите си. Но дори и да успяват да заблудят другите, а често и самите себе си, не позволявайте да заблудят вас.

Само ако успеете да прескочите всичките пет препятствия ще можете да успешно да реализирате измамно просата стратегия на “трите фонда”, която очертах по-горе.

Как можете да победите тези пет змея? Нито един финансов експерт, колкото и умен да е и колкото и добре да пише, не може, в рамките на няколко десетки страници на една брошура, да ви каже точно как да го направите. Ако поизнасиля една метафора, мога да ви покажа пътя за Цариград, но тъй като пътуването трае по-дълго, от времето, което имам в тези няколко страници, не мога да ви закарам до там.

С други думи, тази малка брошурка не е нито такси, нито самолет, тя е карта.

За да се сдобиете с инструментите, които ви трябват да станете компетентен инвеститор, ще ви трябват поне няколко месеца. Също както не можете, за час-два, колкото ще ви отнеме да прочетете тази брошура, да се научите да пилотирате самолет, така не можете и да се превърнете в компетентен инвеститор за толкова кратко време. Добрата новина е, че сте млади и не бързате особено за някъде и усилията да следвате пътната карта са добър начин да изразходвате времето си.

За пълнота на информацията. Първо, написал съм няколко книги за инвестиции, от които продължавам да получавам заплащане за авторските си права. Не искам от вас да си ги купите, тъй като е проява на лош вкус от страна на автор да препоръчва собствените си произведения. След малко ще ви кажа кои други книги трябва да прочетете и в каква последователност. Второ, съсобственик съм в инвестиционен посредник. С партньора си специализираме в обслужването на клиенти, които вече са натрупали милиони. Вие също може да се окажете в това положение, но аз съм твърде стар за да стана свидетел на този момент. Пиша тази брошура за децата си, за внуците си и за милионите млади хора, за които няма и най-малка надежда да се пенсионират успешно, освен ако не поемат контрола върху собствените си спестявания и инвестиции.