Блог » Празниците. Добри или лоши за личните финанси?

Празниците. Добри или лоши за личните финанси?

Безплатен инструмент за бюджетиране.

автор: Преслав Китипов, ДФК®, http://fdvp.eu/

Повечето от нас се радват на почивните дни и възможността да изкарат известно време със семейството, близки и приятели, да се отдадат на хоби или на „нищо-не-правене”. Празници са все пак!

За други, обаче това означава надхвърляне на обичайните разходи и изпадане в състояние на „синдрома Януари”, но този път през Май. Месечният бюджет е изяден за шест дни, а после „ще се оправим някак си”. При правилно планиране имате шанс да избегнете тази порочна зависимост, и това се отнася за веки един по-голям или необичаен разход през годината.

Сезонността на харчовете може лесно да бъде открита, като си направим елементарното упражнение – отчет и бюджет. Нали всяка година рождените дни, празниците, смяната на гумите и маслото, лятната и зимната ваканции са по едно и също време? Или поне по-голяма част от тези и други събития.

С помощта на таблица, която можете да изтеглите безплатно това упражнението става още по-лесно. Тук няма да намерите разбивка за всяко закупено пакетче дъвки, защото подобни занимавки са най-малкото досадни. За тях оставете графа – други.

Бюджетът е разпределен на няколко секции. В разходната част ще намерите:

  • Фиксирани разходи – такива, които няма как да не бъдат направени. Тук включете комуналните услуги, месечните вноски по кредита, разходите по задължителни застраховки, застраховка живот (ако е приложимо), анюитетни вноски по пенсионен план (да, такова нещо има и е много, много важно), както и  домакинските разходи – елементарна поддръжка на жилището и пари за финансово зависимите у вас – например: децата или възрастните родители. Не забравяйте данъците. Държавата рано или късно ще си потърси своето;
  • Разходи които ни се иска да правим, но ще оцелеем и без тях. Тук можете да включите – рождени дни и именни дни, семейни и други забавления, лятна и зимна почивки, великденски, майски, коледни и какви ли не още дълги празници, друго – по ваше желание и усмотрение.

Направите ли това и то по месеци, на графиката ясно ще се открои сезонността и къде отиват парите.

Да не забравяме приходите. Тук най-важно е първо да ги разделим на две:

  • Приход от Работещ 1 и приход от Работещ 2. Може и предприемач, ако попадате в тази група;
  • След това на регулярни и извънредни.

По този начин ще видите ясно картината, която ние наричаме – от къде идват парите и ще имате възможност да вземете адекватни решения например за:

  • Кой от двамата да застрахова живота си
  • Кой ще получава по-висока пенсия
  • Колко „сигурни” са доходите, макар в днешно време това понятие да не струва почти нищо, освен при крайно изброени професии в държавния апарат, най-общо казано.

След като картината е пред вас можете да изгладите сезонностите за следващата година или още за тази, като:

  • През месеците заделяте пари за периоди с пик на разходите, т.е излезете от затворения кръг – взимам заплата (приход), харча всичко и така до следващата, или поне се опитате да го направите. Наясно сме, че това е (много) трудно, понякога независимо от приходите;
  • Задалите финансов буфер в размер на ½ от годишния обем на фиксираните разходи.

В заключение. Бюджетирането е досадно, но веднъж превърнало се в рутина – безкрайно полезен помощник.