Блог » Накъде без финансов план?

Накъде без финансов план?

Дойде моментът. Колата е на улицата, багажникът е отворен. В него влизат чантите, а в тях – бански, четки и пасти за зъби… Децата се качват на задната седалка. Всеки момент семейството ще потегли към морския бряг на заслужена лятна почивка.

Шофьорът слага тъмните очила, а в жабката е картата. Георграфската карта, на която са отбелязани и градът, от който тръгват и курортът, към който се отправят.

Казват, че отделяме повече време за планиране на почивката си отколкото да планираме живота и парите си. Толкова ли малко ни интересува къде ще ни отведе житейският ни път и, дори по-важно, как?

Личният финансов план е пътната карта в живота ни. Какво искаме от този живот, какво да постигнем, как да живеем и най-важното, какво да правим днес, за да превърнем мечтите си в реалност.

Гледаме и се радваме на постиженията и титлите на Цвети Пиронкова и Ивет Лалова. Интуитивно се досещаме, че те не са се събудили един ден с прилив на сили и вдъхновение да изкачат стълбичката на победителите.

Същото е и с нашите цели и мечти – искат постоянна, ежедневна тренировка и подготовка, а и… пари. Ще имаме ли парите, които ни трябват тогава, когато ни трябват за да реализираме целите си? За да си отговорим на този въпрос ни е необходим финансов план.

Финансовият план е начинът, по който целенасочено и последователно отговаряме на въпроси като:

ü  Колко мога да харча и колко трябва да спестявам?

ü  Трябват ли ми застраховки и как да определя размера им?

ü  Как мога да платя образованието, което искам да получат децата?

ü  Инвестирам ли по най-подходящия за мен начин?

ü  Как мога да намаля данъците си сега и в бъдеще?

ü  Кога мога да си позволя да се пенсионирам, така че да живея добре след това?

ü  Как мога да оставя повече пари на наследниците си и по- малко на данъчните?

Имате ли отговори на тези въпроси?

Ако не – съставете личния си финансов план днес!

“Няма пък!”. Е, добре, народът е пердвидил резултата: “Научил се поп на варен боб. Свършил се боб, отучил се поп.” Като свършат парите, ще трябва да се нагодите към липсата им. Това е алтернативата на финансовото планиране.

Вашият коментар